Support
0752 400 820

facebook blogger linkedin youtube twitter
  • facebook
  • blogger
  • linkedin
  • twitter

Applikationsserver

Certifierad kompetens tillsammans med gedigen infrastruktur ger högkvalitativ applikationsdrift.

Kontakta oss vai Formates

Support

0752 400 820

Gilla oss på Facebook!

Följ oss på Google+!

Applikationsserver


Vad är en applikationsserver?

En applikationsserver är en server som används av en mer krävande programvara och då oftast även i ett eller ett fåtal syften. Varför man väljer att lägga servern fristående är oftast av tekniska skäl då applikationen är mer krävande i utnyttjande men det kan även vara av säkerhetstekniska skäl om man exempelvis vill ha en högre redundans eller skydda applikationen genom att isolera den, det kan också vara tvärtom att man vill skydda sin övriga verksamhet genom att isolera programvaran från övrigt användande.

En applikation server har oftast begränsad tillgång för användarna, antingen att användarna direkt kan ansluta sig mot den via exempelvis RDP/SSH alternativt att applikationen nås från annan applikation exempelvis via webben.


Vad bör man tänka på?

En applikationsserver måste kunna hålla applikationens krav när det kommer till systemresurser. Man bör också tänka på hur många som kan tänkas använda applikationen och vilka krav det ställer på applikationen. För många applikationer finns stresstester man kan göra samt även guider och verktyg för att kunna räkna ut hur många resurser som behövs.

Säkerhet?

Säkerhet är viktigt och då oftast när det kommer till applikationsservrar. Varje applikation ställer sina krav på säkerhet och det är många aspekter att ta hänsyn till. Många tänker även angrepp/virus men en lika stor del handlar om redundans och replikation. Frågan man måste ställa sig själv är "om det händer, hur länge kan applikationen vara nere?" och sedan bygga behovet utefter detta. Det finns även andra aspekter såsom lastbalansering


Virtuellt eller Dedikerat?

I många fall kan en virtuell instans fungera lika bra som en dedikerad instans men i vissa fall kan det krävas en dedikerad plattform för mjukvaran att stå på. Exempel på sådana är oftast stora IOPS krävande applikationer såsom tyngre databaser m.m. Det kan även finnas andra krav i applikationen i form av GPU eller liknande som kräver en dedikerad server då viss typ av hårdvara måste användas.


Exempel på applikationsservrar

En applikationsserver kan vara allt ifrån en Webbserver till en Microsoft Office server. Det som oftast kännetecknar just begreppet applikationsserver är att applikationen ofta finns enbart på denna server alternativt i en mindre grupp av andra applikationer. Exempel på hur det skulle kunna se ut i ett riktigt exempel för en mindre miljö

I exemplet ovan så används 2st applikationsservrar. En MS Office Server samt en Webbserver. Användarna har tillgång till servrarna via 2st Microsoft Remote Desktop servrar i ett kluster för redundans. Miljön ovan är enbart ett exempel på hur det skulle kunna se ut men man kan lätt addera/subtrahera antal servrar efter behov.


Applikationsservrar i "molnet"?

Privata, publika och hybridmoln är ofta förekommande begrepp numera. De flesta applikationer idag har stöd för att jobba på detta sätt och vi här på Ipeer hjälper er gärna med att se över hur vi kan hjälpa er att jobba och lyfta över just era system till oss.

Är ni intresserade av drift av applikationsservrar så kan vi hjälpa er med detta. Kontakta oss via telefon 0752-400 800 alternativt via kontaktformuläret nedan så berättar vi mer.


Namn:

Foretag:
E-post:
Telefon:
 

CAPTCHA Image

Ange texten på bilden: