Support
0752 400 820

facebook blogger linkedin youtube twitter
  • facebook
  • blogger
  • linkedin
  • twitter

Fördelar med CDN

Kortare laddtider ger ökad lönsamhet och bättre placering i Google.

Kontakta oss vai Formates

Support

0752 400 820

Gilla oss på Facebook!

Följ oss på Google+!

Vad är CDN och vilka fördelar finns med CDN?


CDN är en förkortning av det engelska Content Delivery Network och på svenska betyder det ungefär "ett nätverk för leverans av innehåll". Ett typexempel för statiskt innehåll är bilder. Genom att använda ett CDN avlastar man den vanliga webbservern samtidigt som data kan levereras till besökaren en kortare fysisk väg oavsett från var i världen besökaren befinner sig.

Hur fungerar CDN?

För att förstå hur ett CDN fungerar ska vi först titta på en vanlig webbserver utan CDN :
En vanlig webbserver utan CDN finns på en fysisk plats. Alla som besöker webbplatsen hämtar all data från webbservern. Ju närmare servern du befinner dig desto snabbare går det i regel att hämta data. Befinner du dig på andra sidan jorden är det en ganska lång väg exempelvis en bild behöver transporteras.

Även om alla dina besökare befinner sig nära varandra geografiskt (t.ex i Sverige) kan webbservern gå i taket om det vid vissa tillfällen blir fler samtidiga besökare än normalt.

Med ett CDN, Content Delivery Network, ser det schematiskt ut enligt bilden ovan. Flera servrar eller noder levererar samma innehåll till olika besökare. Oftast brukar man i det här sammanhanget prata om besökare från olika delar av världen där noder för CDN finns strategiskt utplacerade runt om i världen för att alla besökare ska få så kort väg som möjligt för att hämta innehållet.

Ett CDN ger kortare laddtider

En vanlig webbserver får en förfrågan från dig som besökare. Detta måste bearbetas och många gånger är det kod och annat som körs på servern. Först därefter skickas exempelvis text och bilder ut till dig. Undersökningar har bland annat visat att så mycket som 25% av besökarna överger en webbplats om en sida tar längre än 4s att ladda in.


Ett CDN kan enbart leverera statiskt innehåll. Exempel på det är bilder, videoklipp, javascript, cachade sidor och CSS. All bearbetning av kod sker på webbservern, bilder hämtas för dig som besökare direkt från närmaste geografiska plats från ett system som är fullständigt optimerat för att skicka det statiska innehållet.

Lönsamt med snabb webbplats

När vi besöker en webbplats har vi oftast ganska dåligt tålamod. Vi kommer dit som besökare för att vi vill utföra något. Det kan handla om allt från att lära oss någonting till att köpa något. Först och främst är det naturligtvis viktigt att sidan vi laddar in är vad vi förväntar oss att den är. Om det kravet är uppfyllt är det viktigt att sidan också laddar in snabbt. Tar det för lång tid orkar vi inte vänta utan det kanske blir en konkurrent vi besöker istället. Mozilla är ett välkänt företag som tillverkat Firefox. När de lyckades sänka sin genomsnittliga laddtid med 2,2 sekunder ökade antalet nedladdningar med 15% .

CDN och sökmotoroptimering

Google är tydliga med att laddtid är en viktig faktor i deras ranking. De är även aktiva och delar med sig av kunskap om hur du kan optimera laddtiden för din webbplats . Antalet webbplatser ökar för varje dag som går och för Google är det viktigt att snabb webb premieras. Och det här är egentligen inga konstigheter, även vi människor föredrar hemsidor som laddar in snabbt framför de som är långsamma.

Parallella nedladdningar

Många klienter eller webbläsare tillåter så lite som två samtidiga förbindelser med en domän. Detta innebär att du bara kan hämta två saker samtidigt. Exempelvis en bild och ett javascript. Genom att använda subdomäner kan du låta besökare hämta många fler objekt parallellt. Exempel:


testdomänen.se (själva webbplatsen) Cdn1.testdomänen.se (en subdomän som pekar mot ditt CDN)

Cdn2.testdomänen.se
Cdn3.testdomänen.se

Med exemplet ovan kan 2x4 objekt hämtas parallellt. Cdn1-3 pekar alla mot samma adress till ditt CDN men webbläsaren uppfattar det som tre olika adresser utöver själva huvuddomänen där webbplatsen egentligen finns.

CDN ger ökad total bandbredd

Eftersom ett CDN finns utspritt över flera fysiska platser ökar också den totala tillgängliga kapaciteten för din webbplats.

 

Exempel utan CDN:

Din webbplats utan CDN har en total bandbredd på 100mbit/s. Ett stort antal av dina besökare tittar på högupplösta videoklipp samtidigt och når taket för vad som kan levereras. Nästa besökare kommer i bästa fall få se en hackig version av klippet och i sämsta fallet inte kunna se något alls.

 

Exempel med CDN:

 

Din webbplats har ett CDN med tio noder. Varje nod har en kapacitet på 100mbit/s. Kapaciteten har i det närmaste växt med tio gånger och klarar att leverera tio gånger så mycket innehåll.

Med CDN minskas risken för serverkrasch

Om du läst texten ovan vet du vid det här laget att ett CDN fungerar som en sorts avlastning för webbservern. Allt innehåll som är statiskt hämtas inte från webbservern utan direkt från CDN. Det här innebär dels att den totala bandbredden ökar men även att belastningen på webbservern minskar. Alla förfrågningar som har med bilder, videoklipp osv att göra hamnar direkt hos CDN:et, webbservern behöver inte hantera något annat än att skapa länkar dit.


Även vid högtrafikerade tidpunkter blir webbservern avlastad. Det mesta som vi besökare ser i vår webbläsare kan nämligen hämtas via ett CDN. Förutom bilder och videoklipp kan man nämligen på ett CDN även lagra vad man kallar cache:ade sidor vilket man kan säga är ögonblicksbilder av vad webbservern utan CDN hade behövt beräkna fram varje gång för varje besökare. En webbserver som får hjälp av ett CDN löper mycket mindre risk att gå i taket med för upptagen processor eller slut på tillgängligt arbetsminne.